Статии

SEO Оптимизация на сайт - Мета данни
30 - 08 - 2015 | 08:37
0

Всеки би искал неговия личен уеб сайт или фирмен уеб сайт да излиза по-напред в търсачките при търсене на определени ключови думи. Това се постига с оптимизация за търсачките (SEO оптимизация). Първото и най-главното при оптимизаране на сайт за търсачките като Google, Bing, Yahoo... е съдържанието на сайта. Съдържанието на сайта (главно се има впредвид текстът), трябва да бъде добре написан и богат на ключовите думи, за които искаме сайта да излиза на първа позиция при търсене. Но има и неща, които обикновено не са видими за посетителите на сайта, но определено играят голяма роля при определяне на рейтинга на даден сайт. Това са Мета данните. Те се делят на три:

  • Заглавие (title tag)
  • Мета описание (meta description)
  • Мета ключови думи (meta keywords)

Тези три неща са видими за търсачките и определят начина, по който страницата да бъде индексирана. Те се добавят в HTML кода на уеб сайтовете посредстовм така наречените Мета тагове (meta tags). Голяма част от сайтовете в интернет не разполагат с опция за редактиране на тези мета данни. Така още от самото начало тези сайтове се обричат на провал и слаб рейтинг.

Сайтовете, направени със системата на www.4stupki.com, са добре оптимизирани за търсачките и разполагат с опция за добавяне и редактиране на Мета данните на всяка една подстраница. Нашите проучвания и статистики сочат, че всеки един сайт направен с нашата система, се приема добре от търсачките. Структурата на HTML кода на сайта, оптимизираното зареждане на сайтовете, добрите Мета данни благоприятстват за SEO оптимизацията на сайта и по-добрия рейтинг в търсачките.

Ще се опитаме да Ви дадем подробна информация как да си попълните Мета данните, за да имате по-добра SEO оптимизация за търсачките. В администрацията за всяка страница, начална, категория, продукт, албум, новина има възможност да промените Мета данните. Погледнете следната снимка, за да придобиете представа как изглеждат полетата за Мета данните:



1. Заглавие на страницата - meta tag (погледнете горната снимка)

Заглавието е най-важния от всичките три мета данни. То се показва обикновено в най-горната лента на бразура или като има на отворения таб (зависи какъв браузър ползвате) при сърфиране из даден сайт. Заглавието трябва да е уникално. Това означава, че две страници от даден уеб сайт не трябва да имат едно и също заглавие. Заглавията могат да бъдат идентични, но не и напълно еднакви. Заглавието трябва да описва максимално какво има на съответната страница кратко и ясно. Също така, трябва да съдържа най-важните ключови думи, за които искате съответната страница да се индексира и излиза при търсене. Като пример ще разгледаме заглавието на една от нашите страници:

"Изработване на фирмен уеб сайт - Бизнес сайт - Корпоративен сайт"

Заглавието е разделено на три части. За разделител е използвано тире "-". Първата част от заглавието, а именно "Изработване на фирмен уеб сайт", има най-голяма тежест. След нея идва втората част "Бизнес сайт" и накрая "Корпоративен сайт". Обикновено заглавията се комбинират с други важни думи. Целта е с едно заглавие да покрием повече думи, за които искаме сайта ни да е оптимизиран. Имайте впредвид, че ако даден потребител търси в интернет "Изработване на фирмен уеб сайт", то нашия сайт ще изпревари голяма част от сайтовете, които предлагат същата услуга, но не са задали в заглавието текста "Изработване на фирмен уеб сайт". От казаното до тук, трябва да е ясно, че трябва да се наблегне на това, какво потребителите биха търсили. Така, най-лесно можете да измислите какво да пишете като заглавие на дадена страница.
Заглавията не трябва да са много дълги. По-скоро трябва да са кратки и ясни, да включват най-важните ключови думи. Обикновено, трябва да съдържат около 50-60 символа максимум.

2. Мета описание

Мета описанието също е много важно. Всяка страница от един уеб сайт трябва задължително да има мета описание за добра SEО оптимизация. Мета описанието също трябва да е уникално и да няма две страници с едно и също мета описание. Мета описанието не трябва  да е по-дълго от 255 символа. Тук трябва да се постави текст, който максимално кратко и ясно описва същността на страницата. Съдържанието на страницата може да е много дълго, но мета описанието, трябва да включва най-важното от това дълго описание. В случай, че се затруднявате можете да копирате първите няколко изречения от съдържанието на страницата и да ги поставите в полето за мета описание.

Ето как изглежда мета описанието на горната страница, за която дадохме пример за заглавието:

"Ние ще Ви изработим фирмен уеб сайт с високо качество и най-ниската цена само 120лв . Ще получите административен панел + безплатен домейн + хостинг + SEO оптимизация."

Прието е мета описанието да не съдържа повече от 160 символа. Краткото и ясното мета описание е за предпочитане от търсачките

3. Мета ключови думи

В полето за мета ключовите думи е хубаво да се изредят всички важни думи, които присъстват в съдържанието на страницата. Думите, за които искате да намерят Вашия уеб сайт при търсене. Прието е всяка ключова дума да е разделена от предишната и следващата посредством запетая. Също така, можете да напишете думите веднъж в единствено число и втори път в множествено число.
Ето пример за ключови думи:

"фирмен сайт, изработка на сайт, сайт, уеб сайт, бизнес сайт, портфолио сайт, сайтове, изработка на сайтове"

Прието е ключовите думи да не са повече от 160 символа. Сдържайте се и не пишете думи, които не присъстват в съдържанието на страницата.

ЗАПИТВАНЕ
Име:
E-mail:
Телефон:
Вашето запитване:
Код за сигурност: