Статии

Оптимизация на сайт - избор на подходящи снимки
15 - 12 - 2014 | 13:04
0

Снимковият материал в един уеб сайт е от голямо значение не само за визията, но и за оптимизацията на сайта. В тази статия ще се опитаме да разгледаме най-важните неща, с които да се съобразяваме, преди да качим дадена снимка на уеб сайт. Четири са основните неща, с които всеки трябва да е наясно преди изработка на уеб сайт.

  • Размер на снимките в байтове и налични формати.
  • Резолюция на снимките (размер в пиксели).
  • Оразмеряване на снимките.
  • СЕО оптимизация.

Размер на снимките в байтове и налични формати

Всяка снимка има различен размер в байтове. Колкото по-голям е размерът на снимката, толкова по-бавно ще се зарежда тя от браузъра на потребителя. Сумарното време за зареждане на всяка снимка ще повлияе на времето за зареждане на уеб сайта. Важно е снимките да са с възможно най-малък размер. Също така трябва да се ограничим от използване на много снимки в рамките на една страница. Колкото повече снимки се зареждат едновреммено (дори размерите да им са малки), толкова по-бавно ще се зареди уеб сайтът.

Размерът на снимките зависи от две неща: форматът и резолюцията. Най-популярните формати за снимка са JPG (JPEG), PNG, GIF. Най-предпочиатаният формат е JPG. Той е най-масово използван във всякакви устройства, които могат да правят снимки. Използван е масово, защото предоставя по-голяма гъвкавост при регулиране на съотношението качество и размер. Препоръчително е снимките да се обработят и да се записват с 70% качество. JPG форматът позволява това. И след това да се качат или интегрират на уеб сайтовете.

 

Резолюция на снимките (размер в пиксели)

Всяка снимка има резолюция. Това са броят на пикселите по координати X и Y. Примерни резолюции: 352x240, 480x400, 720x480, 1440x1080...

Резолюцията на снимките има голямо значение върху размера на снимките и от там върху оптимизацията на един уеб сайт. Колкото по-голяма е резолюцията, толкова повече информация съдържа снимката и толкова по-голям е размерът й. Става ясно, че качването на снимки с висока резолюция ще повиши времето за зареждане на уеб сайта. Препоръчително е снимките да са с подходяща резолюция, нито малка, нито голяма.

Оразмеряване на снимките

Правилното оразмеряване на снимките няма да подобри оптимизацията на сайта, но ще подобри визията. Ние от 4 Стъпки препоръчваме на нашите клиенти да спазват посочените размери на снимки при качване на лого и хедъри. Ако се качи снимка, която е по-голяма от посочените размери в пиксели, системата автоматично ще я сплеска и снимката ще изглежда грозна. Никой не би искал на сайта му да има грозни снимки.

СЕО оптимизация

Какво общо имат снимките със СЕО оптимизацията? Снимките са от голямо значение за оптимизацията на сайта за търсачките. Макар, че снимките не съдържат нужната текстова информация, те ни предоставят опция да ги асоциираме с текст и ключови думи. Така търсачките могат да определят снимките на каква тематика са и съответно да ги изкарат в резултатите при търсене на определени ключови думи.

Ние от 4 Стъпки препоръчваме следното:

  • Имената на снимките да съдържат думи, които описват снимката максимално. Пример: majki-maratonki-adidas.jpg
  • Да се постави текст, който описва максимално снимката в атрибутите ALT и TITLE на снимките. Пример: alt="Мъжки маратонки adidas, бели без връзки". title="Мъжки маратонки adidas, бели без връзки".

 

Научете повече за това как да оптимизираме снимките в уеб сайта.

ЗАПИТВАНЕ
Име:
E-mail:
Телефон:
Вашето запитване:
Код за сигурност: