Статии

Как да оптимизираме снимките в уеб сайта
08 - 06 - 2016 | 14:50
0
Снимките са едни от най-важните градивни елементи в процеса на изработка на уеб сайт, защото качеството и подбора им може да направи сайта Ви невероятно красив или точно обратното. В системата на 4стъпки качването на снимки е опростено максимално, но преди да ги качим трябва внимателно да изберем измежду тях най-подходящите за сайта, като приоритет трябва да се даде на тези с най-доброто качество. И тук идва ред да споменем за най-често допусканата грешка - качваме снимките, без да ги оптимизираме. Оптимизацията играе много важна роля за бързото зареждане на сайта Ви, а оттам и на позицията на уеб сайта в търсачките.
Оптимизация за Google

Преди да почнете да качвате снимки, трябва да изберете най-подходящия файлов формат - най-често срещаните файлови формати за изображения са .png, .jpeg и .gif. Форматът .png се използва от много хора, защото използва компресия без загуби и може да се манипулира от всеки софтуер за манипулация на изображения. Също така .png формата Ви позволява да си направите снимките частично прозрачни. Високото качество, което осигурява .png формата, означава че файловете от този формат са доста големи като размер. Ако искате да ги заредите на Вашата уеб страница, това ще намали скоростта на зареждане, а както споменахме бързината е от важно значение.
Един от начините да си направите снимките по-малки по размер, без да се жертва качеството, е да ползвате TinyPNG. TinyPNG оптимизира снимките по такъв начин, че почти не се вижда разлика в качеството след манипулацията. Това се постига чрез намаляване на броя на цветовете и премахване на ненужни метаданни. По отношение на размера на файла, резултатите могат да бъдат впечатляващи.

Иконка за информация
За пример ще използваме иконката, която виждате вляво, с резолюция 1218 х 1280 пиксела и първоначален размер от 287.6 KB килобайта.
За да тествате, моля кликнете на следния линк TinyPNG.

Има два варианта за качване:

  • първият вариант е чрез влачене и пускане на желаната от Вас снимка в указаната област
  • при втория трябва да кликнете върху указаната област и да качите желаната от Вас снимка.
Добавяне на снимки в онлайн едитор
След като качите файла, TinyPNG се заема с оптимизацията и когато е готова Ви показва колко е намалена снимката по отношение на процент и размер.
Резултати след оптимизация на снимка

Може да видите какви са резултатите за иконката, която ползвахме за теста, чиято първоначален размер беше 287.6 KB килобайта.

Размерът на файла е намален с 72% и в момента е 80 килобайта - 208 килобайта по-малко.

Остава само да натиснете бутона за изтегляне и да получите новия файл.

Освен TinyPNG, може да се възползвате и от други варианти като www.compressjpeg.com, www.compresspng.com и т.н.  Какъв софтуер ще използвате е Ваше решение, крайната цел при изработка на сайт е оптимизация на снимките и оттам бързо зареждане на уеб сайта и челни позиции в търсачките.

Освен размера на снимките, имената им също играят ключова роля за оптимизацията им. Често хората ползват имена като "Снимка1", "Снимка2", но това изобщо не е добра практика, защото името на снимката се ползва от търсачките, за да се покаже в резултатите. Ето защо ползвайте имена, които най-добре описват снимките, без да прекалявате с твърде много знаци.

Друга добра практика е да добавите заглавие и с няколко думи да опишете снимката. Това е мета информацията, която търсачките четат от Вашите снимки и тя им помага да разберат Вашия сайт по-добре, което от своя страна помага за рейтинга на сайта Ви в търсачките. Препоръчваме Ви да използвате описателни текстове и да добавите ключови думи, с които бихте искали хората да Ви намерят в интернет. Изображението вдясно показва как може да добавите описание на снимка със системата на 4стъпки.
Добавяне на описание на снимка

Много важен детайл, който повечето потребители изпускат, е изборът на правилните височина и ширина на снимката. Този избор до голяма степен зависи от това кой шаблон използвате от шаблонната система на 4стъпки. Изборът на правилните височина и ширина на Вашите снимки не само ще подобри цялостния вид на уеб сайта Ви, но също така ще помогне на сайта Ви да придобие по-професионален и завършен вид.

Като заключение може да кажем, че оптимизацията на снимките може значително да помогне за бързото зареждане на уеб сайта Ви и оттам да осигури по-челни позиции в резултатите на търсачките.

ЗАПИТВАНЕ
Име:
E-mail:
Телефон:
Вашето запитване:
Код за сигурност: