Статии

Как да пренасочим старите си линкове
25 - 07 - 2016 | 10:42
0

За технически незапознатите потребители, 301 и 302 пренасочване звучи чуждо. В тази статия ще разгледаме какво представляват 301 и 302 пренасочванията, как те се отразяват на SEO оптимизацията, и как можем да ги използваме.
Първо да разберем какво означава думата "Пренасочване" - следното определение от интернет гласи: да води (някой или нещо) на друго място или по различен път.
Следователно пренасочване на страница означава стария линк(URL) да води към нов. Всъщност, не винаги е така, тъй като понякога пренасочването е съпроводено с промяна на дизайна, кода, навигацията и т.н. От Вас зависи с каква цел ще използвате пренасочването на страницата.


Има няколко причини за пренасочване на страница:

  • URL адресът е повреден или не работи
  • уеб страницата/уеб сайтът вече не е активен
  • имате нов уеб сайт и искате потребителите да посещават него вместо стария
  • тествате нов уеб сайт по отношение на дизайна или функционалността
  • отстранявате възникнал проблем в уеб сайта и искате да се направи временно пренасочване с цел да не бъде прекъснат достъпът до уеб сайта от страна на потребителите.

Как се прави пренасочването?

Със системата на 4стъпки е изключително лесно. От Конфигурация избирате модула "Пренасочване на стари линкове" и оттам добавяте линковете, които искате да пренасочите.

301 пренасочване

301 е вид URL пренасочване, което служи за постоянно пренасочване на страницата. Думата "постоянно" означава, че всички качества на пренасочената страница ще бъдат прехвърлени на новата страница.

Под качества имаме впредвид:
- PageRank
- MozRank
- Page Authority
- натрупаният трафик.

301 пренасочване се използва, ако промяната, която искате да направите, е налице постоянно. Новата страница, към която се прави пренасочване, поема функциите на старата. Става въпрос за изцялостно поемане.
Старата страница ще бъде изтрита от индекса на Google, а новата ще я замени.

302 пренасочване

302 е вид URL пренасочване, което служи за временно пренасочване на страницата. Този вид пренасочване се използва, когато искате да пренасочите посетителите на сайта Ви към друга уеб страница, но планувате след известно време отново да върнете пренасочената страница.
Имайки впредвид това, 302 пренасочването не прехвърля всички качества на пренасочената страница към временната страница. Пренасочената страница ще си запази своите PageRank, MozRank, Page Authority и натрупания трафик, а временната страница няма да ги трупа за сметка на пренасочената.
Използването на 302 пренасочване по погрешка може да доведе до опасни последствия. Например, може да повлияе отрицателно на видимостта на сайта Ви в търсачките.

В повечето случаи, SEO специалистите не използват 302 пренасочване, когато правят малки промени по страниците на даден сайт. Вместо това, те използват 302 пренасочването, когато искат да тестват нова страница и да вземат мнения от клиентите, но не искат да се повреди или да се промени класирането и история на старата станица.

Като обобщение можем да кажем, че вече знаейки кое пренасочване за какво се ползва, възползвайте се от предимствата им, но внимавайте, когато ги използвате.

ЗАПИТВАНЕ
Име:
E-mail:
Телефон:
Вашето запитване:
Код за сигурност: