Статии

Как да инсталираме Google Analytics в уебсайта?
08 - 06 - 2016 | 12:49
0
Гуугъл Аналитикс

Защо Google Analytics е толкова полезен и в същото време важен?

Да знаете как аудиторията взаимодейства с Вашия уеб сайт е от ключово значение за успеха Ви. Най-добрият начин да опознаете публиката си е чрез статистиката за трафик, която Google Analytics предлага безплатно.  

   

Google analytics позволява да следите:

 

Кой посещава сайта Ви

 

Тази част от анализите отговаря от коя географска ширина е вашата публика, кой браузър са използвали, за да посетят сайта Ви и още много полезна информация като: резолюция на екрана, JavaScript support, Flash support, език и др.

 

Тези данни са много полезни и могат да помогнат в редица случаи. Ако повечето от вашите посетители нямат Flash support, трябва да избягвате да ползвате Flash елементи в сайта си. Ако повечето от посетителите са на 1280 px резолюция. Тогава се убедете, че вашия дизайн е съвместим с тази резолюция или по-малка. Това лесно може да бъде решено, като си изберете мобилен(динамичен) дизайн за вашия уеб сайт. Така той, ще изглежда еднакво добре на всички видове стационарни и мобилни устройства.

 

Какво правят посетителите, когато са в уеб сайта Ви

 

Можете да проследите къде „ходят “ в уеб сайта Ви посетителите, колко дълго стоят в сайта
и каква е степента на отпадане ( процентът на потребителите, които излизат от вашия сайт още на първото посещение ). Използвайки тази информация, можете да намалите степента на отпадане. Може да разберете какво да предпиемете за да задържите потребителите на сайта. Статистиките биха помогнали много за това.

 

 

Кога посещават сайта Ви

Виждайки от статистиките времето с най-много посещения, можете да прецените кога да публикувате новости, промоции и др.

 

От къде са попаднали на уеб сайта Ви

 

Тази част от анализите Ви показва от къде са дошли вашите посетители – например дали е от търсачки, директен линк,  реферал линк или от друг сайт. Така може да изградите правилна маркетингова стратегия от къде получавате най-подходящия за вас посетител. Който лесно може да превърнете в печалба.

 

 

Също така показва какъв процент от посетителите са дошли от всеки един от тези източници. Google анализ дава по-подробна информация за всеки един от тези източници. Например категорията с търсачки дава информация от коя имате най-много генериран трафик Google, Yahoo, Bing  и т.н.

Подробната информация за посетители, дошли от реферали, показва с кой от сайтовете е добре да работите повече. Ако например вашият топ реферал източник е Twitter, то тогава трябва да имате ексклузивно Twitter съдържание, за да накарате тази аудитория да се почувства специална. Ако пък Вашият топ реферал източник е външен сайт, тогава, може би е добре да се замислите за партньорство с този уебсайт (размяна на линкове или нещо друго).

 

Как се възприема съдържанието на сайта Ви

 

Гоогле Аналитикс показва как посетителите възприемат съдържанието на уебсайта ви. Показва например какъв процент от потребителите са кликнали на даден линк. Виждайки действията на потребителите, можете да насочите съдържанието си към тях. Имайки предвид отговорите на горните въроси, можете да се фокусирате над стратегиите, които работят най-добре за Вашия сайт и да елиминирате тези, които не работят.

 

Как да се регистрираме в Google Analytics

1ва стъпка :  Първо трябва да създадете Гоогле аналитикс акаунт. За да го направите посетете Google sign up page

Вход в Гуугъл аналитикс

 Ако вече имате Gmail акаунт, тогава използвайте него, за да се впишете. Ако пък нямате, то тогава трябва да си създадете.

 

2ра стъпка: След като се впишете с Gmail  профила си, ще бъдете подканени да се впишете за Гоогле аналитикс с този профил.

Регистрация в Гуугъл аналитикс

3та стъпка  След това ще можете да избирате между уеб сайт или мобилна версия. Уверете се, че уеб сайт е избрано.

 

Останалата информация нужна за попълване на страницата е ясна – въведете URL на уебсайта , име за акаунта (може да е каквото пожелаете), държава и часова зона.

Създаване на профил в Гуугъл аналитикс

След като сте попълнили тази информация натиснете  бутон Получаване на идент. Н. За проследяване Ще бъдете запознати с условията и услугите  на Гоогле аналитикс, с които трябва да се съгласите – Натиснете бутона „Съгласен съм“

 

 

Тази част от може да изглежда леко смущаваща , но обещаваме, че само изглежда сложно!

След като се впишете ще видите следното:

Код за Гуугъл Аналитикс
  1. Копирайте целия код от полето - от начален таг <script> до затварящия таг </script>
  2. Отидете в админ панела на вашият уебсайт. От „Конфигурация“ изберете „Добавки“. От полето „Разположение“ задължително изберете Хеад <head>. В следващото поле „Добавка 1“ поставете кода, който копирахте.
Инсталиране на кода в уеб сайта

3. Запаметете.

4. И готово! Изчакайте Google да разпознае инсталирания код (може да отмене от няколко часа до един ден).  Когато всичко е инсталирано коректно – фразата “ Status : receiving data“ ще се покаже до “Tracking ID”.

 

 

ЗАПИТВАНЕ
Име:
E-mail:
Телефон:
Вашето запитване:
Код за сигурност: